úterý 3. května 2016

U paní, 30 let, došlo k částečnému odloučení nehtové ploténky po úraze. Nehet u kořene stále drží, po stranách částečně, uprostřed je volný. Z předchozího úrazu byl nehet žlutý a ztluštělý, pravděpodobně napaden mykózou. Je nutné nechat si nehet strhnout?

Tento dotaz jsem dostala od kolegyně/absolventky našich kurzů. 


K úrazům nehtové ploténky dochází velmi často. Mnohdy se jedná pouze o mikrotrhlinky, jindy jde o odloučení části nebo celého nehtu. Vliv na tyto úrazy má především nevhodná obuv, špatné zastřižení nehtu a nevhodná aktivita. Obvykle se vyskytuje u sportovců (běžci, fotbalisti).

Pokud měla paní v minulosti již jeden úraz tohoto nehtu, je možné, že nehet je oslabený a napadený mykózou. Ta se často do nehtové ploténky dostává právě vlivem traumatu nehtu. Proto je nutné tyto úrazy nezanedbávat a věnovat jim řádnou pozornost.

Vlivem poranění nehtové ploténky ovšem může dojít ke změně barvy nehtu, jeho tvaru a tloušťky, aniž by se jednalo o mykotické onemocnění. Zvláště se to vyskytuje u již zmíněných sportovců, kteří danou oblast neustále zatěžují a nehet nemá potřebný klid se pořádně zhojit. Pak dochází k jeho deformaci.

Jestliže je tedy nehtová ploténka poraněná, je nutné dbát na důkladnou dezinfekci nehtu a jeho okolí a šetrné zacházení s končetinou. Je potřeba se vyvarovat nevhodným sportům a delším vycházkám, zvolit kvalitní a širokou obuv, která nebude daný nehet dráždit, a pravidelně nehet kontrolovat. Nehet by se měl přelepit náplastí a aplikovat antimykotické přípravky. Nehet rozhodně není potřeba strhávat. Je možné, že nehet sám odpadne nebo se na nehtovém lůžku udrží. Proto je vhodné v této fázi vyčkávat.

Záleží vždy na daném odloučení nehtové ploténky, jeho šíři a případným dalším vlivům, které mohou daný stav ovlivnit. K nehtu se musíme chovat jako k jiným poraněním – tzn. dezinfikovat, přelepovat a opatrně našlapovat, abychom si daný nehet neukopli. Případně lze nehet mírně zastřihnout, aby nedošlo k jeho natržení v ponožkách apod. (záleží na míře odloučení nehtu).


Pokud si se stavem nehtu nejste jistí, je vždy lepší konzultovat daný stav s odborníkem, ať už lékařem, nebo podologem/pedikérem. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za Váš komentář